Skip to content

Uitleg Nutri-score

Nieuw voedselkeuzelogo Nutri-Score

De Rijksoverheid wil dat consumenten snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding. Overgewicht komt namelijk steeds vaker voor; 1 van de 2 Nederlanders is te zwaar. Maar wat is gezonde voeding? Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Daarom wordt Nutri-Score in 2021 hét voedselkeuzelogo van Nederland.

Simpele vergelijking producten

Nutri-Score helpt consumenten om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kunnen zij gezondere keuzes in de winkel maken. Bijvoorbeeld als ze ontbijtkoek kopen. Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking ziet straks iedereen in 1 oogopslag dat ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de naturel ontbijtkoek met een gele C. Of de variant appel & rozijn met een donkeroranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Daar blijft de ingrediëntentabel staan.

Hoe Nutri-Score werkt

Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld.
Een product krijgt pluspunten voor: eiwit; vezels; fruit; groente; peulvruchten; noten.
Een product krijgt minpunten voor: energiegehalte (kcal);
suikers; verzadigd vet; zout.
Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Logo van de overheid voor voedingsmiddelen

Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland en België gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score. Ook Nederland gaat het logo gebruiken. Het is nodig om Nutri-Score aan te passen, zodat deze goed aansluit op de Nederlandse Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit gebeurt door wetenschappers uit alle deelnemende landen.

Wil je alles lezen op de website van de Rijksoverheid? Klik dan hier.